torsdag den 16. maj 2013

Tur i Kleven og en panik banan-cheesecake


Når jeg er på Øen i Søen, løber jeg altid rigtig meget med vores skønne lab Zindy. I denne omgang blev det til 3/4 dage, men den sidste dag cyklede moar og jeg til Kleven og gik en tur ad den natursti, som løber ved golfbanen. Kleven findes mellem Klemmensker og Rø og er virkelig et utroligt smukt stad at gå. Man skal dog være rimelig adræt, fordi det er bare en lille jordsti, og der er rimelig stejlt til tider.


Til gengæld kan man så nyde utallige nattergaler, som synger og så denne fantiskiske udsigt. Der er også en ideel sti til en lille picnic, hvis man lyster.






Min mor og far skulle have gæster sammeneftermiddag, som jeg tog hjem. Moar havde bestemt at de skulle have gammeldags æblekage (noget jeg altid virkelig har afskyet!), fordi kvinden ikke kunne tåle ca. 10 trilliarder forskellige ingredienser.

Far havde været så sød at hente hjemmelavet æblemos i fryseren, og den havde ligget og tøet i køleskab i halvandet døgn. Men da mor så skulle til at lave kagen viste det sig, at æblemosen i virkeligheden var hummersuppe!!! Så var gode dyr rådne.

 Mine forældres sommerhus ligger ca. 5 km fra Ingenting, og det med lige at købe ind til en anden kage var ikke sådan lige til. Specielt ikke når gæsterne kom halvanden time efter, og jeg skulle afsted om 40 minutter.

Jeg tilbød at improvisere en kage og det blev denne her. I følge mine forældre var den fuldstændig fantatisk.

Jeg har ikke de helt præcise mål, da det hele gik så skide stærkt, men jeg synes alligevel, jeg ville dele kagen med jer.

Panik banan-cheesecake

Ingredienser:

Fyld:

200 g philadelphia
2 dl vanilleyoghurt
0,75 dl piskefløde
2 spsk sukker
1 tsk vanilleekstrakt

2 bananer i skiver
Kakao

Bund:

50 g mandler
1 spsk hørfrø
50 g smeltet smør
100 g æblekage rasp
2 spsk kakao

1) Pisk alle ingredienserne til fyldet sammen; smag til og stil det i køleskab.



2) Tænd ovnen på 220 grader. Kør mandlerne, hørfrø og smeltet smør i en foodprocessor til det bliver en tæt masse. Bland rasp og kakao i og tilsæt evt. ekstra smør.




3) Pres massen ud i en tærteform beklædt med bagepapir og bag den ca. 12 min. Afkøl - ja vi gjorde det altså i fryseren.


4) Fordel fyldet på bunden. Giv det evt. et hurtigt sving med piskeriset først. Fordel bananerne ovenpå og drys med lidt kakao.








Voila, så er der panik-kage. Jeg fik at vide, at bunden var noget skrøbelig, men at kagen var superlækker. Måske kan man bare bruge sin egen farvoritbund. Jeg ville gerne have haft noget mørk chokolade at rive henover i stedet for kakao, men sådan er det, når køkkenskabet dikterer mulighederme.



tirsdag den 14. maj 2013

Kage-overload... Fru Petersens Café på Bornholm



Som lovet kommer her en lille rapportage fra Fru Petersens Café. Det var første gang, jeg var her, men mine forældre og søster har omtalt stedet i rosende vendinger. Jeg melder mig nu i koret af ros.



Konceptet er simpelt. Betalt 105 kr og få fri adgang til kagebord, kaffe, te, kakao og diverse juicer. Spis til du skammer dig eller segner. Det er da til at tage og føle på.


Moar og Farmand og jeg var her efter, vi havde været på tur i Dynddalen og Stavehøl. Kl. var blevet 16 og efter at have droppet at få en is i Gudhjem (pga. tradition mere end fordi isen er noget specielt længere), besluttede vi at drage til Østermarie.



Gården er helt enormt hyggelig, og det er muligt at sidde udendørs. Vi havde hunden med, så det valgte vi selvfølgelig. Hvis vejret ikke er til det, kan man sidde indendør i det mildest talt kitsch-indrettede hus. Jeg var en blanding af forundret, imponeret og lidt skræmt. Jeg havde glemt kamera, så lånte min mors. Desværre gik batteriet ud, så der er lidt begrænset med billeder.




Men nu til essensen af det hele: Kagerne. Jeg er faktisk rimelig kræsen, når det kommer til kage. Jeg skal ikke i nærheden af lagkager (med mindre det lige er La Glacé), gammeldags æblekage, de fleste småkager siger mig ikke så meget (CCC er undtaget) og så videre. Efter at have snuset lidt rundt om kagebordet besluttede jeg mig for, at der faktisk kun var en kage ,jeg ville have. (Og så lige romkugle!) Jeg var desuden heller ikke vildt sulten, så jeg fik lov til kun at få et stykke (og to rumkugler) med ad libitum te til for 65 kr. Tak for det!!



Hjemmebagte boller, hvis man føler for det. Med smør og marmelade selvfølgelig



Jeg valgte denne kage med chokolade og tørret abrikos. Den var virkelig lækker! Jeg mener ,de kaldte den skovturskage; hvorfor står hen i det uvisse. Og lækker det var den: Fugtigt svampet, let i smagen og ikke alt for sød. 
Man skærer forresten selv sit stykke, så kom eventuelt også til at gå lidt over gevind. Mådehold er ikke nødvendigvis min stærke side. ;-)

Efter min rovdrift - jeg sladrer ikke om, hvordan kagen så ud før

Mor og far fik et lidt blandet udvalg: Bl.a. sveskekage, gld. æblekage, jordbærlagkage, hindbærtærte. Jeg smagte hindbærtærten - den var også rigtig god. Næste gang vil jeg komme kl. 11 og så spise frokostkage; så er appetitten nok til hele omgangen.



Caféen serverer desuden også gammeldags frokost til 125 kr. Ikke vegetarvenlig men hvis kagerne er noget at gå ud fra, kan den helt sikkert anbefales.

søndag den 12. maj 2013

Ramsløgjagt i Dynddalen og flødeboller fra Svaneke


Farmand og jeg tog på jagt efter ramsløg i Dynddalen i dag. Vi cyklede dertil, fordi vejret bare var så super skønt.


Bornholm er generelt så utrolig smuk på denne tid af året. Jeg elsker at være her på denne årstid, hvor turisterne endnu ikke har belejret øen, men vejret stadig er til at sidde udendørs og spise frokost.

 Selvom ramsløgen desværre ikke blomstrer endnu, er det da et fantastisk syn. Far og jeg fik samlet en hel indkøbspose. Mor fik en god del men resten ligger pt. i mit køleskab og venter på at blive lavet til bl.a. hummus og pesto. Opskrifter følger senere.




'

Jeg tror, disse får fik sig en god latter over far og jeg, som kom asende på cyklerne. Jeg plejede altid selv at grine af cykelturister, da jeg boede på Øen. Ærlig talt Bornholm er sindssygt bakket, og det blæser altid. Hvad tænker folk dog på. Med alderen (der er under 1 måned til the big 25) er jeg dog virkelig begyndt at holde af at cykle herovre. Specielt fordi det betyder kvalitetstid med min far. ;-)


Jeg havde jo egentlig tænkt mig, at jeg ville komme med en lang rapportage omkring Svaneke; is, lakrids, chokolade, bolcher og alle de andre skønne ting, man kan få i denn søde lille by.

Men, men. men når jeg holder ferie så har jeg aldrig min mobil på mig, for jeg gider ikke forholde mig til omverdenen i tide og utide. Det betød altså, at jeg lige pludselig stod uden kamera og uden mulighed for at kunne tage billeder af alle forretningerne og det marked, som var der.

Til gengæld købte moar og jeg disse fire flødeboller fra Svaneke Chokoladeri, som vi fik til dessert om aftenen.

 Der er to med nøddebund og to med almindelig marzipanbund, Den helt til venstre er klassisk med nøddebund, så kommer lakrids-hindbær på nøddebund (MIN MIN MIN!!), en lakrids-hindbær på mazipanbund og passionsfrugt på marzipanbund. 



Vi var alle tre slående enige om, at lakridsen var fantastisk!! Så er den anbefaling givet videre

fredag den 10. maj 2013

Bisonjagt på Bornholm

Jeg er hjemme og besøge mine forældre lige i øjeblikket. De flytter tilbage til København her i løbet af sommeren, og da det ikke umiddelbart ser ud til, at jeg ellers får tid til at plage dem den nærmeste fremtid ellers, greb jeg chancen for at slippe for kattebakken i nogle dage.



I går var vi til kagebord på Fru Petersens café. Jeg havde glemt mit kamera, så lånte min moars istedet. Der kommer selvfølgelig en reportage, når jeg lige for taget mig sammen til at lægge billederne ind på min computer.

Til aftensmad fik vi derfor en omgang lette salater, plus de gamle fik noget røget laks. Om formiddagen havde vi været i Dynddalen og samle ramsløg, som jeg lavede pesto af - mere herom i et andet indlæg. 

Pestoen blev brugt til grillet aubergine:




Den anden salat vi fik var en fuldstændig traditionel tomatsalat. Her med Lehnsgaards citronrapsolie.




For rigtig at sætte streg under forårstemaet fik vi også grillede (på panden godt nok) grønne asparges med havsalt. Det er de første asparges, jeg spiser i år! 



I dag var vi så på Bisonjagt. Jeg er den eneste af os (mor, far og søster inklusiv), der endnu ikke har spottet en af dem. På trods af at det er 4 gang jeg tager turen derind. Nåh, men der var heller ikke held i sprøjten i denne omgang.

Men her er beviset på, at de er der:

Jeps, det er bison-kasse


Der er dog bare så smukt i Almindingen på denne tid af året. Det savner jeg virkelig ved København (-men ikke ti vilde heste kunne få mig til at flytte tilbage igen alligevel.)

Skovsyre - mums

Svinemose - nu med bisoner


I morgen går turen til Svaneke efter lakrids og forhåbentlig is og så skal vi grille - moar og farmand pølser fra Hallegård; jeg svampe og asparges!!! 

Jeg kender Jørgen fra Hallegård ret godt; både min søster og jeg har arbejdet for ham (selv som vegetarer faktisk!!) og hans varer er bare førsteklasses, hvis man spiser kød. Det er virkelig eventyret med at finde gårdbutikken værd. En kød-spisnings-opfordring fra en vegetar er da til at tage og føle på. ;-)

torsdag den 9. maj 2013

'Raw' cookie dough cookies og forår i København


Der er så smukt ved Stadsgraven, når solen skinner! Disse billeder er faktisk fra 1. maj, men jeg synes alligevel at jeg ville dele dem med jer. Jeg elsker, at foråret endelig er her, og jeg rent faktisk har smidt både vinterjakken og støvlerne på loftet! Det var da bestemt på tide.



På mit studie var vi tvangsindlagt til at møde til undervisning den 1. maj, så mens alle andre fejrede dagen i Fælledparken, sad jeg og holdet på vores pind til toksikologiundervisning.



Jeg havde rimelig ondt af mig selv, så da jeg kom hjem ud på eftermiddagen, gik jeg en lang tur og lavede så disse 'raw' cookies. Helt teknisk set er de ikke raw, men det er rimeligt let at bruge ingredienser, som opfylder kravene, hvis man absolut skal være korrekt. ;-) 

Jeg har bare brugt de ingredienser ingredienser, jeg lige havde lyst til; man kan bruge de nødder, som man vil og f.eks tilsætte citron eller appelsin i stedet for vand, hvis man lyster. Leg med det.

'Raw' cookie dough cookies



Ingredienser:

100 g bløde dadler
3 dl havregryn
1 dl mandler
1 dl cashewnødder
40 g chokolade (jeg brugte gudhjælpemig en med Oreo i fra Wien)
1/4 tsk vanillepulver
1/4 tsk salt
lidt vand

1) Sæt dadlernei blød i vand i ca. 20 min. Dræn.



2) Blend nødder og havregryn til mel. Tilsæt dadler, vanille og salt og blend. 



3) Tilsæt en smule vand, indtil dejen får en konsistens, hvor den kan trilles til kugler. Tilsæt den hakkede chokolade

4) Tril dejen til kugler og opbevar dem i fryser eller køle skab.

fredag den 3. maj 2013

To simple salater til foråret

Jeg er simpelthen så vred!!!!! En gang i mellem fatter jeg simpelthen ikke andre mennesker - hvad fanden foregår der i deres hoveder altså. 

Min søde kæreste blev forleden frarøvet sin mobiltelefon og dankort. De var fandme 10 mod ham og hans kammerat. Jeg synes bare, det er så uretfærdigt og utroligt små mennesker, som gør den slags ting. 
Heldigvis skete der dem ingenting, fordi de bare udleverede hele møget med det samme. Men det kunne være gået rigtig galt. Så selvom de 4000 kr. de nåede at hæve, før han fandt en telefon og fik lukket kortet nok betyder. at vi ikke kommer til Budapest til sommer, så er jeg bare lykkelig for, at han kom uskadt hjem. Nu venter vi på politirapport og banken, som skal afgøre om de vil dække tabet. Kryds fingre derude.

Nåh, men det har jo virkelig været nogle hektiske dage siden episoden, men her kommer lige to simple salater. De skriger forår i mit hoved.


Simpel forårstomatsalat



Ingredienser:

500 g tomater
1 kugle mozzarella
1 bakke rucola
tangsalt
friskkværnet peber
god olivenolie
karse


1) Skær tomater og mozzarella i tynde skiver. Fordel ruculaen på et fad.

2) Læg tomatskiver og mozzarella oven på rucolaen.

3) Dryp god olivenolie over, Kom salt og peber på og slut af med karsen.


Vi spiste salaten med hjemmebagt brød og majspandekager til.



Blomkålssalat med spicy, salte nødder



Ingredienser:

1 hoved blomkål
1 bundt purløg
1 spsk citronsaft
1 spsk rapsolie
salt og peber

150 g cashewnødder
2 spsk honning
2 spsk havsalt
1 spsk pimento chili

1) Start med at riste nødderne på en varm pande. Når de er blevet brune i farven tilsættes honning og krydderier og der røres godt rundt i 3-4 min, så det ikke brænder på.


2) Lad nødderne køle af på en tallerken. Beklæd den med bagepapir - jeg glemte det og det er hamrende svært at få dem af igen.


3) Når nødderne er kølet godt af hakkes de med en kniv. Der er mere end rigligt til denne salat. Jeg brugte ca. halvdelen og snackede på resten. ;-)


4) Men nødderne køler af, hakkes blomkål mellemfint. Purløget hakkes fint og de blandes begge med de øvrige ingredienser.

5) Når salaten skal serveres drysses nødderne over.

onsdag den 1. maj 2013

Hvide bønner med ramsløg, gedeost, porrer og grillede artiskokker


Her er en rigtig forårs-hovedret. Inspirationen kommer fra River Cottage: Veg Everyday, men jeg har lavet noget om på opskriften. Jeg synes faktisk at det blev rigtig godt. Det er et ret let måltid, som vil gøre sig fint med dessert til bagefter.

 Måske en lang gåtur og så forbi Paradis I eller den lokale ispusher. Det ville ikke være dårligt. Eller jordbærtærte!!! Mums nu bliver jeg helt lækkersulten.

Nåh, men her er opskriften i hvertilfælde:


Hvide bønner med ramsløg, gedeost, porrer og grillede artiskokker:




Ingredienser:

400 g udblødte og kogte hvide bønner
2 store porrer
1 fed hvidløg
30 - 50 g fast gedeost
1 dåse artiskokker i vand
1 spsk tørret ramsløg
salt og peber

Tilbehør: Godt brød

1) Start med at dele artiskokkerne over i 4, skære porrerne i ca. 1 cm tykke skiver og høvl osten til fine flager.



2) Varm lidt olie på en pande og steg porrerne med middelvarme indtil de bliver bløde. Tilsæt de hvide bønner og ramsløg og steg videre.






3) Imens bønner og porrer steger, varmes en grillpande rigtig godt op. Pensl artiskokkerne med lidt olie og drys med salt og peber og steg dem ved høj varme, til de får pæne striber


5) Arranger nogle romainesalatblade på en tallerken og fordel bønner og porrer hen over. Læg de grillede artiskokker ved og drys med osten. Server med lækkert brød.


I mandags blev jeg forresten certificeret forsøgsdyrsdyrlæge. Det er fandme sejt at kunne sige. 4 eksamener har jeg tilbage til jeg bliver 'Doktor'. Skræmmende og super fedt på samme tid.